In het huidige werkklimaat beseffen werknemers maar al te goed wat ze waard zijn. Tijdens deze zogenoemde War for Talent is hetdaarom dan ook belangrijker dan ooit om er met kop en schouders bovenuit te steken, aangezien een stabiel personeelsbestand voor professionele instanties niets dan voordelen met zich meebrengt. Het ligt voor de hand dat bedrijven hiermee een pak geld en middelen kunnen uitsparen en bovendien van meer productiviteit en een consistente service kunnen genieten. Daarbovenop zorgt een trouw team ook voor een betere sfeer op kantoor, een betere reputatie en vraagt dit uiteraard ook voor minder aanpassingen en ontwrichtingen in de bestaande bedrijfsprocessen, dynamiek en klantenrelaties. Maar hoe verkrijg je dan zo’n personeelsretentie? Onderstaande tips helpen je op weg.

Competitieve compensatie

Wat vaststaat, is dat iedereen zijn rekeningen moet kunnen betalen. Verzeker je werknemers van een comfortabele levensstandaard door te beantwoorden aan de gangbare loonschalen en extralegale voordelen binnen je sector, of door deze te overtreffen. Zorg ervoor dat je deze regelmatig herevalueert en aanpassingen doorvoert waar nodig om ervoor te zorgen dat je effectief een competitieve positie in de markt behoudt.

Groeimogelijkheden

Bied je team een perspectief. Werknemers die voldoende professionele ontwikkelingsmogelijkheden en groeikansen krijgen, hebben des te meer reden om trouw te blijven aan hetzelfde bedrijf. Onder deze groeimogelijkheden kan je zaken verstaan zoals trainingen, mentorships, en duidelijke promotietrajecten.

Positieve werkomgeving en sterk leiderschap

Onderhoud een positieve en inclusieve werkcultuur waar werknemers het goede voorbeeld kunnen nemen aan een goede leider ervoor zorgt dat men zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Streef ernaar om een werkplek te zijn waar je team effectief naartoe wil komen; onder andere dankzij open communicatie en een duidelijk beleid, de ondersteuning van een gezonde work-life balance, erkenning en beloning van goede resultaten en het aanbieden van flexibele werkoplossingen.

Werknemersbetrokkenheid

Door het verzorgen van een goed contact met je werknemers kom je tot een beter inzicht van de actuele zorgen en noden, en zal je makkelijker inspiratie opdoen om een groter werkgeluk tot stand te kunnen brengen. Een betere werknemersbetrokkenheid werkt daarbovenop meer arbeidsvoldoening in de handen, doordat werknemers sneller zullen inzien hoe hun inspanningen bijdragen aan het grotere geheel.

Conclusie

Het onderhouden van een stabiel personeelsbestand komt neer op één simpele regel: maak jezelf onweerstaanbaar. Je werknemers moeten kunnen terugvallen op concrete redenen om bij jou in dienst te blijven, dus bied hen een competitieve compensatie en een duidelijk groeiperspectief voor hun verdere carrière. Bijna even belangrijk – of misschien zelfs belangrijker – is het om ervoor te zorgen dat je team bestaat uit gelukkige werknemers die zich gezien, begrepen en gemotiveerd voelen. Een sterke leider heeft de macht om een werkomgeving te creëren waar mensen ook effectief een deel van willen uitmaken, dus speel al je troeven uit om te genieten van de voordelen die een trouw team met zich meebrengt.

Share on

Mis geen enkel inzicht!

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg de laatste trends in werkplekinnovatie.
Newsletter

We care about the protection of your data. Read our Privacy Policy.

MeetDistrict HQ

  • ma - do 08:00-18:00
    vr 08:00-17:00
    za, zo & feestdagen gesloten
Newsletter