Het griepseizoen is aangebroken. En zoals ieder jaar ontsnappen ook professionele omgevingen hier niet aan, met alle gevolgen van dien voor het welzijn van werknemers en de productiviteit op kantoor. Omdat het virus zich gemakkelijk verspreidt in nauwe werkruimtes, kan je je verwachten aan een verhoogd ziekteverzuim en een daaraan gekoppelde lagere bezetting en productiviteit. Naarmate de werkdruk toeneemt voor wie niet ziek is geworden, kunnen ook de spanningen op kantoor stijgen. Geen slecht idee dus om uit te zoeken hoe je je team gezond en productief houdt tijdens het griepseizoen.

Preventieve maatregelen

Een gevaccineerde werkmacht is beter gewapend tegen de griep. Moedig je werknemers dus aan om zich te laten vaccineren, zodat het hele kantoor meteen een pak weerbaarder wordt. Verstrek informatie over hoe en waar mensen zich kunnen laten vaccinernen, of organiseer misschien op de werkplek zelf een vaccinatieinitiatief.

Een goede luchtcirculatie vermindert de concentratie van virussen en creëert over het algemeen een gezondere binnenomgeving. MeetDistrict investeert in moderne goed onderhouden HVAC-systemen en luchtreiniging en een constante luchtkwaliteitsmonitoring om een goede ventilatie en optimale omstandigheden te garanderen in de strijd tegen de verspreiding van virussen.

MeetDistrict zorgt zelf alvast voor een grondige dagelijkse schoonmaak en reiniging – met daarbij de focus op veel aangeraakte oppervlakken. Daarnaast is het echter nooit een slecht idee om je team aan te moedigen om binnen de eigen kantooromgeving ontsmettingsmiddelen te gebruiken op specifieke plekken zoals deurknoppen, toetsenborden, telefoons, printers, etc. Gedeelde snoepschalen vermijd je ook best.

Goede handhygiëne is onontbeerlijk, en overal in de verschillende MeetDistrict-locaties zijn er voldoende plaatsen waar je je handen kan wassen. Plaats eventueel een eigen desinfectiepunt in je werkruimte, en moedig je werknemers en je bezoek aan om regelmatig de handen te wassen en te ontsmetten.

Werknemersinlichting

Het verstrekken van informatie en educatief materiaal over griepsymptomen en preventiestrategieën helpt je team om te begrijpen voor welke symptomen ze aandachtig moeten zijn en hoe belangrijk het is om eventueel thuis te blijven. Alleen zo kunnen ze voorkomen dat ze de ziekte verspreiden.

Je kan griepkits voorbereiden met tissues, kleine flesjes handonsmettingsmiddel, gezichtsmaskers en informatie over hoe je de verspreiding van virussen kan tegengaan. Door open te communiceren over griepspreventie-initiatieven, beschikbare middelen en beleidsupdates houd je iedereen geînformeerd en creëer je een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid.

Ondersteunende beleidsmaatregelen

Thuiswerkmogelijkheden stellen werknemers in staat om van thuis uit te werken als ze zich niet lekker voelen, of als ze simpelweg het risico willen minimaliseren om ziek te worden. Thuiswerken helpt om de verspreiding van de griep te voorkomen en ondersteunt het algehele welzijn van het team zonder de productiviteit te schaden.

In sommige gevallen kan een extra flexibel ziekteverlofbeleid zorgen voor voldoende ondersteuning aan getroffen werknemers, een correcte opvolging van de arbeidswetten en het behouden van de operationele bedrijfscapaciteit.

Conclusie:

Aangezien we nooit aan griepseizoenen zullen ontsnappen, moeten we een balans vinden tussen het behouden van een gezonde werkvloer en het garanderen van een operationele continuïteit. Het in de hand houden van het griepseizoen geeft ons niet enkel de kans om het personeelsbestand te beschermen, maar ook om een veerkrachtige werkomgeving te creëren waarin werknemers zich gesteund en beschermd voelen.

Share on

Mis geen enkel inzicht!

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg de laatste trends in werkplekinnovatie.
Newsletter

We care about the protection of your data. Read our Privacy Policy.

MeetDistrict HQ

  • ma - do 08:00-18:00
    vr 08:00-17:00
    za, zo & feestdagen gesloten